U bent hier

Verkiezingsuitslag: vooruitgang voor de Algemene Centrale

dinsdag 31 mei 2016

De Algemene Centrale – ABVV behaalde een mooi verkiezingsresultaat. Er werd een kleine vooruitgang geboekt in het CPBW én in de ondernemingsraad, zowel in aantal stemmen als in zetels. In het comité haalden we 39% van de zetels, in de ondernemingsraad iets meer dan 40%, een winst van telkens ongeveer 0,4 procent.

Er zijn wel verschillen van sector tot sector en van afdeling tot afdeling. In een bedrijf is winst of verlies van meer dan 10% van de stemmen niet uitzonderlijk. Maar als we al deze uiteenlopende resultaten samentellen komen we dus aan een mooi resultaat.

Bij de andere vakbonden was er een vooruitgang voor de liberale vakbond, en een achteruitgang voor het ACV. Maar ook hier ging het om kleine verschuivingen tot maximaal 1%.

Resultaten van alle centrales

In het algemeen bevestigt ABVV de resultaten van 2012, zowel voor de ondernemingsraad als voor het comité voor preventie en bescherming op het werk. Daarnaast wordt opnieuw een mooie vooruitgang geboekt in de social profit.

Deze vooruitgang is merkbaar in Vlaanderen, Brussel en Wallonië - zowel voor de ondernemingsraad als voor het comité voor preventie en bescherming op het werk, in stemmenaantal én in zetels. Dit is zonder twijfel een heel mooie overwinning in een tot nu toe sterk verzuilde sector.

Tot slot is er ook een vooruitgang in het aantal vrouwelijke verkozenen in de CPBW’s van de social profit en de profitsector. Deze betere vertegenwoordiging van vrouwen in de overlegorganen zal ongetwijfeld uitmonden in rechtvaardiger en evenwichtiger maatregelen in de bedrijven.

Hier vind je nog meer info over de verkiezingsresultaten van het ABVV