U bent hier

Veiligheid en gezondheid op het werk

maandag 18 april 2016

We brengen een aanzienlijk deel van onze dag door op het werk. Het ABVV ijvert ervoor dat dit zo veilig en gezond mogelijk kan gebeuren. En dat is nodig, want er is een duidelijk verband tussen ongezonde arbeidsomstandigheden en gezondheidsproblemen. We zetten enkele cijfers op een rij. 

De laatste jaren is het aantal werknemers in arbeidsongeschiktheid fors gestegen. Er zijn bijna 450.000 mensen die niet kunnen gaan werken. Vooral bij vrouwen is de stijging opvallend. Psychische aandoeningen zoals burn-out en aandoeningen aan de gewrichten en spieren zijn de voornaamste redenen voor arbeidsongeschiktheid en zorgen ook voor de grootste toename. 

Ernstige arbeidsongevallen 

Ook de arbeidsongevallen blijven zorgwekkend. In 2014 waren 141.396 werknemers het slachtoffer van een arbeidsongeval (64,9% arbeiders). Daar zijn veel jongeren bij: 28% is tussen 20 en 29 jaar, het is de grootste groep. 3698 slachtoffers waren jonger dan 19 jaar.

38,6% van de ongevallen doen zich voor in de ondernemingen met minder dan 50 werknemers, waar geen CPBW is. In die ondernemingen doen zich ook 25% van de dodelijke ongevallen voor. 

13.939 werknemers liepen op de werkplek een blijvende handicap op. Het ging onder meer over 180 amputaties, 7863 breuken, 35 hersenschuddingen die de slachtoffers in levensgevaar brachten. 103 werknemers vonden de dood bij een arbeidsongeval. In de bouw waren er 16 ongevallen met dodelijke afloop.

Wat kan je als delegee doen rond gezondheid en veiligheid in je bedrijf?