Heb jij werkbaar werk?

dinsdag 23 februari 2016

Hoe zit het met de kwaliteit van ons werk? Dat is de centrale vraag van de werkbaarheidsmonitor, een bevraging van ongeveer 10.000 werknemers door de Stichting Innovatie & Arbeid.

Vier aspecten zijn cruciaal om te weten of jouw job onder de definitie van werkbaar werk valt:

• Ben je gemotiveerd voor je werk?
  • Krijg je kansen om bij te leren?
  • Word je niet problematisch overspannen van je job?
  • Is je werk- en privébalans in evenwicht?

Antwoord je op deze vier vragen positief, dan behoor je tot de 54,6 procent gelukkigen in Vlaanderen. Scoor je op één of meerdere vragen negatief dan heb je net als 45,4 procent van de werknemers geen werkbaar werk.

Samen voor werkbaar werk

Als delegee kan je hier ook een belangrijke rol in spelen. Delegees kunnen in de overlegorganen in discussie gaan met de werkgever over het arbeidsritme en de werkdruk, het vastleggen en menselijk houden van werkuren en werkroosters, de uitwerking en omkadering van telewerk en thuiswerk en veel meer. Als delegee kan je ook mee ijveren voor mogelijkheden tot vorming en opleiding. En natuurlijk kan je in het CPBW een belangrijke rol spelen op het vlak van veiligheid en gezondheid.

Onlangs zagen twee interessante initiatieven rond werkbaar werk in onze sectoren het licht: werknemers en werkgevers in de chemische en textielindustrie bereikten een akkoord rond maatregelen die werk een stuk werkbaarder kunnen maken.

Lees ook: Geen citroenloopbanen maar werkbaar werk.